projekti-1

Info centar za mlade

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
INFORMACIJA
vijesti, oglasi, konkursi...
EDUKACIJA
trening, projekti, radionice...
ZAPOŠLJAVANJE
usluge, savjeti, pomoć, CV...
DOKUMENTI
zakon o mladima

savjet3

sms-provjera

facebook
Općina Živinice
na facebooku
tv zivinice
TV Živinice
lokalna televizija
zivinice.ba
Živinice.ba
nezavisni portal
logo-best
Best portal
Živinice

Sastanak Općinskog načelnika sa ministrom i komesarom MUP-a TK

06032017 2Općinski načelnik Samir Kamenjaković upriličio je sastanak sa ministrom MUP-a TK Huseinom Topčagićem i komesarom MUP-a TK Fadilom Šljivićem.

 

Razgovarali su o sigurnosnoj situaciji u Općini Živinice, poboljšanju kvaliteta sigurnosti kao i o izgradnji nove zgrade Policijske uprave u Živinicama. Također, razgovarano je o Projektu “Siguran grad” koji je zajednički realizuju Općina Živinice, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a.

Prema riječima komesara Šljivića stanje sigurnosti kako na Kantonu, tako i na području Općine Živinice kada je u pitanju stanje kriminaliteta, broj krivičnih djela u 2016. godini je smanjen u odnosu na isti period 2015. godine. Ono što je posebno istakao je to da je smanjen broj krivičnih djela teških krađa koji podrazumijevaju provale u kuće, stanove, da je procenat krivičnih djela povećan i da iznosi oko 64%.

Na sastanku je istaknut veliki značaj izgradnje nove zgrade PU Živinice gdje je dogovoreno da će se odmah krenuti sa iznalaženjem lokacije i izradom projektne dokumentacije kako bi se u 2018. godini krenulo sa izgradnjom zgrade.

Nova zgrada PU bila bi funkcionalna jer bi objedinila lična, putna i saobraćajna dokumenta na jednom mjestu, sa savremenom šalter salom čime bi se stvorili bolji uslovi za građane i tu bi smjestili i Policijsku upravu.

Nakon održanog sastanka posjetili su Policijsku stanicu, te razgovarali sa Načelnikom Policijske stanice Živinice u vezi sa izgradnjom nove zgrade Policije.

“Kada je u pitanju stanje javnog reda i mira također moram reći da iako je Tuzlanski kanton najveći kanton u Federaciji moram reći da je stanje javnog reda i mira također poboljšano i da je smanjen broj narušavanja javnog reda i mira u 2016. u odnosu na 2015. godinu. Ono što posebno ohrabruje a to je da je smanjen broj prekršaja narušavanja tučom, naročito drskim ponašanjem. Ono čime mi nismo potpuno zadovoljni a to je stanje sigurnosti saobraćaja. S obzirom da je povećan broj saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period 2015. godine, kako Općine Živinice tako i Kantona ono čime smo zadovoljni jeste smanjen broj poginulih lica u odnosu na isti period 2015. godine. Mi smo danas u posjeti Općini Živinice koju smo već duži period najavljivali i hvala Načelniku što smo uspjeli danas da nađemo vremena da razgovaramo o stanju sigurnosti i da ga pokušamo unaprijediti, svakako tu može Načelnik kao šef lokalne zajednice da nam pomogne.” rekao je komesar Fadil Šljivić.

”S obzirom da vam je poznato da jako puno radimo na stvaranju boljih uslova u svim organizacionim jedinicama MUP-a i to smo već u nekim Općinama uradili, procjena je menadžmenta MUP-a da Policijsku stanicu Živinice trebamo izgraditi novu Policijsku stanicu i to u smjeru i s ciljem danas da prije svega iznađemo lokaciju gdje ćemo riješiti imovinske odnose da u ovoj 2017. godini riješimo projektnu dokumentaciju da bi eventualno naredne, 2018. godine krenuli u izgradnju nove Policijske stanice i mislim da ćemo u tome uspjeti. Očekujem da ćemo građanima Živinica u narednoj 2018. godini stvoriti bolje uslove.” rekao je ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić.

”U razgovoru sa komesarom policije i ministrom konstatovali smo da je sigurnost na dosta boljem nivou, u odnosu na prošle godine. Ono o čemu moramo uvijek govoriti je aspekt kvaliteta sigurnosti građana kojeg treba podići na veći nivo. Utvrdili smo da je to povećanje broja sigurnosnih kamera kao i podrška Projektu “Siguran grad” koja bi doprinijela boljem kvalitetu sigurnosti građana.. Kad govorimo o kvalitetu usluga sigurnosti za građane takođe ne možemo izbjeći da ne kažemo da je to Policijska stanica. Mi smo obavili jedan jako kvalitetan razgovor prije posjete samog komesara i ministra gdje smo utvrdili da trebamo pokrenuti izgradnju Policijske stanice Općine Živinice. Mi smo dužni obezbijediti uslove za policajce tako da oni mogu obavljati nesmetano svoj posao, obezbijediti zgradu gdje ćemo izmjestiti i policijsku stanicu, odnosno policijske službenike i ući u sam projekat izgradnje policijske stanice. Ono što me posebno raduje da će to biti centralizovana Policijska stanica gdje ćemo sve usluge imati na jednom mjestu” rekao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

06032017_2_thumb.jpg06032017_4.jpg06032017_2.jpg06032017_1.jpg06032017_0.jpg06032017_3.jpg

Kontakt

Općina Živinice
home iconUl. Alije Izetbegović br.28
      75270 Živinice
      Bosna i Hercegovina

phone-icon-43223 +387-35/743-301; 035/743-303,
fax-icon +387-35/772-125
url www.opcinazivinice.ba
Mail  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.