projekti-1

Info centar za mlade

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
INFORMACIJA
vijesti, oglasi, konkursi...
EDUKACIJA
trening, projekti, radionice...
ZAPOŠLJAVANJE
usluge, savjeti, pomoć, CV...
DOKUMENTI
zakon o mladima

savjet3

sms-provjera

facebook
Općina Živinice
na facebooku
tv zivinice
TV Živinice
lokalna televizija
zivinice.ba
Živinice.ba
nezavisni portal
logo-best
Best portal
Živinice

Problem deponije otpada u Općini Živinice

06032017 0Općinski načelnik Samir Kamenjaković već nekoliko dana obilazi lokacije za privremeno odlaganje otpada na području Općine Živinice. U petak 03.03. je zajedno sa direktorom RMU Đurđevik Samirom Hadžićem, tehničkim direktorom RMU Đurđevik Sulejmanom Butkovićem, te direktorima preduzeća koja se bave odvozom komunalnog otpada posjetio novu privremenu lokaciju za odlaganje otpada, a nakon toga mještane koji protestuju u Višći Gornjoj.

Kako im je na svaki njihov zahtjev koji im je prvobitno pravio problem i zbog čega su blokirali deponiju našao rješenje Načelnik Kamenjaković je od mještana Višće Gornje zatražio podršku kako bi zajednički pronašli najbolje rješenje ovog velikog problema za Općinu Živinice. Bez obzira što je nova privremena lokacija za odlaganje otpada zadovoljila zahtjeve mještana koje su prvobitno tražili, mještani koji protestuju nisu željeli razgovarati o novoj lokaciji iz razloga što se nalazi na području mjesne zajednice Višća, te nisu pristali ni na poziv Općinskog načelnika da pogledaju novu lokaciju. Predložili su da Općinski načelnik pronađe novu lokaciju koja se ne nalazi na području mjesne zajednice Višća.

”Ja sam se od samog početka uključio u ovoj problem, još prije tri mjeseca kada su građani dolazili, upozoravali na ovakvu situaciju, poslao sam inspekcije, dolazio sam na tri-četiri lokacije. Već nekoliko dana pokušavam pronaći privremenu lokaciju za odlaganje otpada, bio sam na određenih 4-5 lokacija, između ostalog tražili smo i da idemo na “Eko-sep” i tu mogućnost smo iscrpili jer nemamo trenutnu tehničku mogućnost da gore odlažemo smeće, tražili smo lokacije blizu kopa u Dubravama, te drugim lokacijama, međutim nismo mogli mogli pronaći lokaciju koja će zadovoljiti osnovne kriterije, osim ove u Višći koja je nađena kao privremena lokacija”, istakao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

S obzirom da mještani MZ Višća Gornja još uvijek blokiraju prilaz deponiji svim firmama koje prevoze i deponuju otpad na rudničku deponiju na lokalitetu PK „Višća“, iz gradskih i prigradskih naselja Općine Živinice, te da je na sjednici Općinskog vijeća donešena Odluka da se formira tim koji će pronaći novu lokaciju danas je Načelnik Kamenjaković ponovo, sada zajedno sa navedenim timom, obišao novu privremenu lokaciju, te održao niz sastanaka u vezi sa ovim problemom. Svi članovi tima su se složili da nova privremena lokacija zadovoljava sve kriterije koje su mještani Višće Gornje tražili.

Nova lokacija za deponiju otpada nalazi se na rudničkom teritoriju, također se ne koristi put koji koriste mještani, fizički je odvojena od naselja, Rudnik bi napravio još jednu vještačku branu od nasipa, a odlaganje bi se vršilo po definisanom protokolu uz stalni nadzor.

“Kako je Općinsko vijeće nama dalo odluku da probamo pronaći rješenje i pronaći lokaciju, tim od 18 ljudi među kojima je bio predsjedavajući Općinskog vijeća, predsjednici klubova stranaka koje gravitiraju u Općinskom vijeću mi smo danas došli na teren. Sa mnom su bili danas predsjednici klubova koji su zadovoljni sa viđenim, međutim, u razgovoru sa građanima oni još uvijek ne pristaju na takav kompromis. Ja sam pokušao uspostaviti kontakt sa pregovaračima da iznađemo određeno rješenje, međutim još uvijek građani su pri svome da ovdje nema odlaganja smeća. Mi smo dužni tražiti dalje rješenje, zaista mi je teško govoriti o ovome jer naši kamioni komunalnog idu da odlažu otpad na Crni vrh, a to sve košta. Ukoliko ne budemo hitno pronašli kompromis i od strane građana i od strane pregovarača bojim se da ćemo ući u jednu malo težu situaciju i mi ćemo morati tražiti od Općinskog vijeća da se izjasni za neke druge mjere.” naglasio je Kamenjaković.

Jedan od članova tima je i vijećnik u Općinskom Vijeću Živinice Fahrudin Vejzović koji je danas sa Općinskim načelnikom obišao lokaciju i ovom prilikom istakao:

“Mi smo išli na par lokacija i mi smo na neki način dužni da riješimo problem deponovanja smeća jer i sami ste svjedoci da je grad već zatrpan i okolne mjesne zajednice sa smećem. Uistinu, mještani Gornje Višće koji su na neki način blokirali ovaj dovoz smeća u mjesnu zajednicu, odnosno na površinski kop jednim dijelom su upravu jer smeće nije zatrpavano, smeće je istresano na dosta lokacija a te lokacije su bile blizu njihovih kuća tako da je došlo do neke vrste raznošenja tog smeća, pogotovo poslije otapanja snijega i oni su s pravom zaustavili istresanje smeća. Sad je na nama da mi zbog nesavjesnih preduzeća koja su odlagala smeće i privatnih lica koja su istresala na trasi kretanja dampera po kopu, sad je na nama da te probleme ispravimo. Imamo nekoliko lokacija koje ćemo obići i koje smo obišli pa ćemo vidjeti, moramo naći neko rješenje već dugo vremena traje ta agonija sa smećem i mislim da ćemo pokušati da nađemo najbolje rješenje za sve građane Općine Živinice i da na neki način uozbiljimo rad tih komunalnih preduzeća i da se više ne dešavaju takvi ekcesi da se smeće istresa svugdje nego baš na određenu lokaciju kako bi se i vremenom zatrpavalo, da ne bi došlo do raznošenja tog smeća, da ne bi došlo do situacije kakva je bila prije, zabrana istresanja smeća.” rekao je Fahrudin Vejzović vijećnik u Općinskom vijeću Živinice.

06032017_0_thumb.jpg06032017_5.jpg06032017_4.jpg06032017_2.jpg06032017_7.jpg06032017_9.jpg06032017_6.jpg06032017_1.jpg06032017_0.jpg06032017_8.jpg06032017_3.jpg06032017_.jpg

Kontakt

Općina Živinice
home iconUl. Alije Izetbegović br.28
      75270 Živinice
      Bosna i Hercegovina

phone-icon-43223 +387-35/743-301; 035/743-303,
fax-icon +387-35/772-125
url www.opcinazivinice.ba
Mail  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.