projekti-1

Info centar za mlade

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
INFORMACIJA
vijesti, oglasi, konkursi...
EDUKACIJA
trening, projekti, radionice...
ZAPOŠLJAVANJE
usluge, savjeti, pomoć, CV...
DOKUMENTI
zakon o mladima

savjet3

sms-provjera

facebook
Općina Živinice
na facebooku
tv zivinice
TV Živinice
lokalna televizija
zivinice.ba
Živinice.ba
nezavisni portal
logo-best
Best portal
Živinice

Potpisan protokol o saradnji u okviru projekta sterilizacije i kastracije pasa

09022017 3Općinski načelnik Samir Kamenjaković sa svojim saradnicima održao je sastanak sa predstavnicima Fondacije tuzlanske zajednice. Tom prilikom, Općinski načelnik i direktorica Fondacije tuzlanske zajednice Jasna Jašarević, potpisali su protokol o saradnji u okviru projekta “Besplatne sterilizacije i kastracije napuštenih pasa i drugih pasa u Tuzlanskom kantonu”.

Osnovni cilj protokola je humano rješavanje problema pasa lutalica i pružanje podrške u provođenju akcije sterilizacije/kastracije pasa na području Općine Živinice, koja će se obavljati na human način i u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, kao i drugim lokalnim zakonima i EU standardima.

Projekat masovne sterilizacije uličnih pasa trebao bi početi sa realizacijom u mjesecu aprilu i trajat će do 31. jula 2017. godine, sa mogućnošću produženja i nastavka saradnje, posebno za proširenje akcije besplatnih sterilizacija/kastracija na vlasničke pse. Prva četiri mjeseca bi se obrađivali isključivo ulični psi, a nakon toga bi se počelo i sa kastracijama i sterilizacijama vlasničkih pasa.

Svi psi koji budu obuhvaćeni ovim programom pored besplatne sterilizacije, odnosno kastracije, će biti registrovani u elektronskoj bazi podataka sterilisanih pasa i to na način da se upiše njihov postojeći čip ili, ukoliko isti nemaju, da se upiše čip koji će biti apliciran prilikom obrade psa, koji je ujedno i sastavni dio paketa koji nudu DT.
Dodatno će svaki pas dobiti i antirabičnu zaštitu i zaštitu protiv parazita.

Fondacija tuzlanske zajednice će u saradnji sa Fondacijom Dogs Trust, a u cilju sveobuhvatnog, sistemskog i trajnog rješenja problema pasa lutalica, pružiti tehničku i finansijsku podršku kako bi se, u okviru programa masovne sterilizacije/kastracije uličnih pasa na području TK kastriralo, odnosno steriliziralo oko 80% populacije napuštenih pasa. Metoda “Uhvati, steriliši, vakciniši, označi i vrati”, koja će biti korištena tokom programa, je u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH.

S obzirom da je sterilizacija zasigurno najefikasnija humana metoda za upravljanje populacijom pasa koja znatno doprinosi stabilizaciji problema pasa lutalica u lokalnim zajednicama, ovim projektom bi se pružila podrška lokalnim vlastima u njihovim naporima da se problem pasa lutalica što prije riješi.

”Mi danas na Općinskom vijeću u 13 sati imamo jednu informaciju koja se odnosi na pse lutalice sa kojima očito grad ima problem. Zakon o dobrobiti životinja koji je donesen na nivou države Bosne i Hercegovine je jasno propisao kako se te životinje mogu i smiju zbrinjavati u narednom periodu. Mi smo u informaciji koju smo pripremili za danas dali neke prijedloge, to ćemo imati na Općinskom vijeću a jedna od rješavanja je i ova pomoć koja dolazi od strane međunarodne organizacije Dogs Trust, to je međunarodna organizacija koja se bavi zaštitom životinja, posebno pasa, i oni su zajedno sa Fondacijom tuzlanske zajednice pripremili ovakav jedan projekat. Ono što je vrlo važno u ovom postupku, uradit će se čipiranje. Svi oni koji nisu bit će čipirani ovom akcijom, na taj način će se steći da ćemo imati jednu evidenciju tih pasa, na kojem području se on nalazi. Sve ovo će biti podstrek da radimo nadalje realizacija ideja i mi ćemo preuzeti svoje obaveze da bi riješili ovaj pšroblem na način kako je to propisao zakon.” rekao je šef Službe za prostorno planiranje i komunalne poslove Općine Živinice Enes Glavinić.

Jasna Jašarević, direktorica Fondacije tuzlanske zajednice ističe da će u okviru ovog projekta sterilizaciju i kastraciju vršiti obučeni veterinari i stručnjaci veterinarskih stanica Općine Živinice, te pozivala vlasnike pasa da se odazovu programu i besplatno izvrše obradu svojih pasa čije troškove će u cjelosti snositi Fondacija Dogs Trust.

”Lokalna fondacija uspostavila je saradnju sa Fondacijom Dogs Trust, to je fondacija koja nekoliko gopdina već u BiH radi na rješavanju problema pasa lutalica i evo od ove godine oni to rade i u Tuzlanskom kantonu. To znači da ćemo u periodu od 03. aprila do kraja jula mjeseca, imati nadamo se masovne sterilizacije napuštenih pasa. To će raditi obučeni veterinari i stručnjaci veterinarskih stanica konkretno na području Živinica. Još uvijek ne znamo da li će sve tri veterinarske stanice biti u cijelom procesu ali ti timovi veterinara će stručne operacije raditi u ovom ključnom periodu nakon čega se nadamo da će projekat sa Fondacijom Dogs Trust nastaviti. Moguće da pozovemo i vlasnike da se rade besplatne sterilizacije vlasničkih pasa što će značajno uticati na kontrolu cijele populacije pasa na području Općine Živinice, ali ostalih Općina u Tuzlanskom kantonu.” rekla je izvršna direktorica Fondacije tuzlanske zajednice Jasna Jašarević.

09022017_3_thumb.jpg09022017_1.jpg09022017_3.jpg09022017_5.jpg09022017_0.jpg

Kontakt

Općina Živinice
home iconUl. Alije Izetbegović br.28
      75270 Živinice
      Bosna i Hercegovina

phone-icon-43223 +387-35/743-301; 035/743-303,
fax-icon +387-35/772-125
url www.opcinazivinice.ba
Mail  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.