projekti-1

Info centar za mlade

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
INFORMACIJA
vijesti, oglasi, konkursi...
EDUKACIJA
trening, projekti, radionice...
ZAPOŠLJAVANJE
usluge, savjeti, pomoć, CV...
DOKUMENTI
zakon o mladima

savjet3

sms-provjera

facebook
Općina Živinice
na facebooku
tv zivinice
TV Živinice
lokalna televizija
zivinice.ba
Živinice.ba
nezavisni portal
logo-best
Best portal
Živinice

Održan sastanak sa direktorom Rudnika Đurđevik

03022017 0Na osnovu zaključka sa sastanka održanog u naselju Živčići dana 17.01.2017. godine, Općinski načelnik Samir Kamenjaković sa svojim saradnicima organizovao je sastanak sa predstavnicima Rudnika mrkog uglja Đurđevik i mještanima naselja Živčići.

Razlog sazivanja sastanka bio je utvrđivanje trenutnog stanja u vezi sa problemom odlagališta separacijskog otpada RMU Đurđevik, odnosno analiza napretka rješavanja ovog problema. Na sastanku se govorilo i o problemu nepravilnog odlaganja otpada na rudnom polju u Višći.

Općinski načelnik izrazio je zadovoljstvo zbog održanog sastanka i dogovorenog početka rješavanja problema mještana Živčići,
jer bi u suprotnom taj problem mogao dovesti do ekološke katastrofe. Također, kada je u pitanju problem nepravilnog odlaganja otpada, načelnik Kamenjaković je istakao da je deponija Višća zaista kompleksan problem, te da su ponuđena određena kvalitetna rješenja.

“Danas je ovo po meni jako važan sastanak sa predstavnicima RMU Đurđevik. Prvo smo izašli na teren gdje smo utvrdili jedan ekološki incident za građane, ne samo naselja Živčići nego i cijelog Đurđevika. Nakon izlaska inspekcije utvrdili smo da je tu dubinsko zapaljenje koje bi moglo izazvati čak i ekološku katastrofu. Iz tog razloga ja sam insistirao da se danas sastanemo, da odredimo rok početka radova i dogovoreno je da to bude danas. Dakle, odredili smo da se to područje evakuiše, uredi kako je struka predložila i mi ćemo konačno riješiti taj problem. To mi je posebno drago i zbog građana, a prije svega zbog Rudnika jer su prihvatili da budu kooperativni. Kada je u pitanju deponija, to je zaista kompleksan problem, deponija je nešto što traje desetinu godina, nešto što je kulminiralo kod građana. Ja zaista građane Višće razumijem kada se govori o deponiji. Detektovali smo određene probleme, probleme odlaganja smeća, ponudili smo određena kvalitetna rješenja koja mislim da su zaista potrebna da se izvrše da bi imali kvalitetnije odlagalište. Ono što je nama krajnji cilj je Eko-sep koji bi trebao zaživjeti tek možda sledeće godine i to je trajno rješenje. Na kolegiju Općinskog načelnika razmotrit ćemo još jednom privremeno rješenje i to mogućnost uvođenja redara, mogućnost da se odrede dani odlaganja otpada što bi bilo zaista kvalitetnije rješenje. Ja ću takođe uključiti tu i civilnu zaštitu, Općinsku inspekciju, te obaviti razgovor sa našim građanima. Dakle, imamo na pomolu kvalitetnije prelazno rješenje dok ne budemo imali aktivnu Eko-sep deponiju.”, rekao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

“Ja sam prije tri dana shvatio veličinu tog problema iako smo mi ranije imali u prošloj godini sastanak sa predstavnicima naselja Živčići jer kada sam vidio snimak i zaista ogroman oblak samozapaljenja dijela uglja koji se odlaže na deponiju odmah sam reagovao i rekao da se moraju ti problemi hitno riješiti. Ja znam da je izgubljeno strpljenje građana naselja Živčići i to gubljenje strpljenja se i danas na neki način osjetilo ali mi ćemo se zaista potruditi da se ti ljudi uvjere da ćemo u narednom periodu odlaganje vršiti na drugoj deponiji a da ćemo pokušati ovu sanirati u skladu sa elaboratom koji smo dogovorili ranije i koji je napravljen da će se taj problem riješiti. Ovaj dio će biti obustavljen za dalja odlaganja na to odlagalište, znači odmah ćemo od danas odlaganje vršiti na drugo predviđeno odlagalište. To je po meni jedan od najvećih problema koje rudnik ima bez obzira na unutrašnje probleme druge koje posjeduje da zaista kada se dođe na lokaciju, lokacija sama po sebi govori sve.”, rekao je direktor Rudnika mrkog uglja Đurđevik Samir Hadžić.

“Što se tiče današnjeg sastanka kod načelnika Općine smatramo da je održan jedan izuzetno konstruktivan sastanak sa predstavnicima rudnika i drugim nadležnim osobama, odnosno predstavnicima organa uprave skupštine opštine gdje su donešeni određeni zaključci. Zaključeno je da postojeći požar koji prijeti ekološkoj katastrofi na lokalitetu Živčići da se pristupi sutra izvoženju istog na drugu lokaciju gdje neće dolaziti u kontakt građanstvo sa tim gasovima. Zatim smo kandidovali, putnu komunikaciju, odnosno prilaz selu i tu smo dogovorili da će sutra izaći na teren i vršiti fizičko odvajanje postojećeg puta našeg koji vodi ka selu i jedan dio puta na potezu mosta na rijeci Gostelji do živčićkog mezarja, gdje treba odvojiti njihove teretne kamione koje su dosad koristili i bili opasnost za građane, djecu i uopće civile. Što se tiče današnjeg sastanka možemo biti zadovoljni, ne baš u cjelosti jer ima i drugi niz problema koje rudnik stvara građanima, a u ovom dijelu jesmo zadovoljni.” rekao je Mehmedalija Trumić, mještanin naselja Živčići.

Na sastanaku je, također, razgovarano o uspostavljanju sinergije između vatrogasne jedinice Rudnika i Općine.

“Mi građanima moramo obezbijediti sigurnost, mi moramo biti društveno odgovorni, moramo obezbijediti vatrogasnu jedinicu koja mora biti potpuno opremljena i materijalno i sa strane ljudskog faktora. Ono što sam se dogovorio sa direktorom i što me posebno raduje je da smo napravili jedan prelazni tok da ne zatvaraju svoju jedinicu, jer kako sam čuo od direktora je da će vatrogasna jedinica rudnika biti povučena i možda čak rasformirana u vrlo brzom periodu, zamolio sam da to ostane dok mi ne poopunimo našu vatrogasnu jedinicu. Ono što smo dogovorili da ćemo zajednicki uspostaviti jednu sinergiju između naše dvije vatrogasne jedinice da bi što prije naša vatrogasna jedinica mogla zadovoljiti potrebama Opcine Živinice.” istakao je načelnik Kamenjaković.

”Mi smo od strane vladajućeg društva pokrenuli proces prestruktuiranja rudnika gdje smo dobili određene smjernice da moramo raditi u sklopu tih smjernica. Naša vatrogasna jedinica koja je dugo godina bila u službi rudnika i u službi Općine, ali s obzirom da su sazreli uslovi da Općina formira svoju vatrogasnu jedinicu, mislim da je došao period da mi svoju VJ povlačimo. Po zakonu o rudarstvu mi nismo obavezni da imamo VJ a možemo sklopiti sa Općinom ugovor da u budućnosti vatrogasna jedinica Općine servisira rudnik po tom pitanju, jednostavno da dođe do izmjene uloge.“ rekao je direktor Hadžić.

03022017_0_thumb.jpg03022017_0.jpg03022017_1.jpg03022017_2.jpg03022017_3.jpg03022017_4.jpg

Kontakt

Općina Živinice
home iconUl. Alije Izetbegović br.28
      75270 Živinice
      Bosna i Hercegovina

phone-icon-43223 +387-35/743-301; 035/743-303,
fax-icon +387-35/772-125
url www.opcinazivinice.ba
Mail  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.