projekti-1

Info centar za mlade

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
INFORMACIJA
vijesti, oglasi, konkursi...
EDUKACIJA
trening, projekti, radionice...
ZAPOŠLJAVANJE
usluge, savjeti, pomoć, CV...
DOKUMENTI
zakon o mladima

savjet3

sms-provjera

facebook
Općina Živinice
na facebooku
tv zivinice
TV Živinice
lokalna televizija
zivinice.ba
Živinice.ba
nezavisni portal
logo-best
Best portal
Živinice

Općinski načelnik održao sastanak sa predstavnicima Udruženja proizvođača malina „Berry“ Živinice

02022017 1Načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković održao je sastanak sa predstavnicima Udruženja proizvođača malina „Berry“ Živinice.

Tom prilikom, predsjednik udruženja „Berry“ Almir Dedić i predsjednik skupštine udruženja Dario Grgić su Općinskom načelniku prezentovali rad i djelovanje udruženja na području Općine Živinice u proteklom periodu.

 Također,  predstavnici su načelniku Kamenjakoviću prezentovali i određene projekte koje smatraju prioritetnim za dalji razvoj proizvodnje maline na području Općine, ali i neke od budućih aktivnosti koje su planirane programom rada za 2017. godinu. Naime, iz Udruženja ističu da očekuju u ovoj godini znatno povećanje broja članova s obzirom da se proizvodnja maline pokazala kao sasvim solidan izvor finansiranja. Ono što se pokazalo kao potencijalni rizik jesu određeni problemi na relaciji proizvođači –otkupljivači/hladnjačari, te plasman maline na strano tržište s obzirom da je u toku 2016. godine došlo do znatnog smanjenja otkupne cijene. 

Udruženje „Berry“ formirano je početkom 2016. godine kada je članstvo brojalo svega 20-tak članova. Danas, nakon nešto više od godine rada, udruženje broji preko 60 aktivnih članova koji imaju svoje zasada maline ili koji tek planiraju tekućoj godini počnu baviti proizvodnjom ove sorte. S obzirom da je u protekloj 2016. godini došlo do formiranja velikog broja novih zasada maline, iz udruženja „Berry“ ističu da u ovoj 2017. godini očekuju prinose i preko 100 tona maline, što je veoma zapažen rezultat, s obzirom da se radi o relativno novom sortimentu na području Općine Živinice. 

Načelnik Općine je iskazao zadovoljstvo što na području Općine Živinice postoji formirano udruženje koje će se baviti rješavanjem pitanja i problematike organizovane proizvodnje i otkupa maline. Također, istakao je da će pružiti maksimalnu podršku organa uprave ovom Udruženju. Pored toga, načelnik Kamenjaković napominje da će i određeni projekti biti uvršteni u Strategiju razvoja Općine Živinice koja je u završnoj fazi izrade.
Nakon sastanka, predstavnici udruženja „Berry“ su Općinskom Načelniku uručili simboličan poklon te se zahvalili na dosadašnjoj podršci.

02022017_1_thumb.jpg02022017_2.jpg02022017_0.jpg02022017_1.jpg

Kontakt

Općina Živinice
home iconUl. Alije Izetbegović br.28
      75270 Živinice
      Bosna i Hercegovina

phone-icon-43223 +387-35/743-301; 035/743-303,
fax-icon +387-35/772-125
url www.opcinazivinice.ba
Mail  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.