projekti-1

Info centar za mlade

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
INFORMACIJA
vijesti, oglasi, konkursi...
EDUKACIJA
trening, projekti, radionice...
ZAPOŠLJAVANJE
usluge, savjeti, pomoć, CV...
DOKUMENTI
zakon o mladima

savjet3

sms-provjera

facebook
Općina Živinice
na facebooku
tv zivinice
TV Živinice
lokalna televizija
zivinice.ba
Živinice.ba
nezavisni portal
logo-best
Best portal
Živinice

Održana hitna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite zbog jakog i olujnog vjetra

11122017 0Općinski štab civilne zaštite na jutros održanoj hitnoj sjednici razmatrao je aktuelnu situaciju vezanu za pojavu jakog i olujnog vjetra na području Općine Živinice, te donio niz zaključaka koji se odnose na mjere prevencije i zaštite u ovoj situaciji.

Naime, na osnovu zvaničnih informacija Federalnog hidrometeorološkog zavoda o pojavi jakog i olujnog vjetra, zbog čega je na snazi crveni meteoalarm za cijelo područje Bosne i Hercegovine, što će za posljedicu imati naglo topljenje snijega i povećanje nivoa vode u koritima rijeka "Gostelja", "Oskova" i "Spreča" i drugih vodotoka na području Općine Živinice, iz Općinske službe civilne zaštite UPOZORAVAJU i pozivaju stanovništvo ovih područja na poduzimanje zakonom propisanih-obaveznih mjera samozaštite, predviđenih u redovnoj fazi odbrane od poplava, a koje sadržavaju sljedeće:

-pravovremeno zbrinjavanje starih, nemoćnih ili bolesnih osoba, maloljetne djece i drugih u objekte ili dijelove objekata koji neće biti ugroženi poplavama;

-pravovremeno izmještanje stoke, peradi i drugih životinja, kao i zaliha stočne hrane iz objekata koji mogu biti ugroženi poplavama;

-pravovremeno izmještanje materijalnih i drugih dobara iz nižih u više etaže stambenih objekata;i

-poduzimanje i drugih mjera zaštite i spašavanja kojima se mogu ublažiti posljedice djelovanja poplava.

U slučaju pojave jakog i olujnog vjetra preporučujemo građanima da ostanu u svojim domovima, te da zbog prijeke potrebe izlaska, izbjegavaju kretanje pored visokih, trošnih i oštećenih zgrada, visokog drveća i slično, čime bi se spriječilo nastajanje neželjenih posljedica.

Istovremeno, upozoravamo građane koji u redovnoj upotrebi koriste bunarsku, izvorsku ili vodu iz sličnih vodoopskrbnih objekata, da takvu vodu ne koriste za piće, zbog osnovane mogućnosti nastanka zaraznih bolesti većih razmjera.

Nevrijeme sa olujnim vjetrom koje je zahvatilo naše područje prouzrokovalo je kvarove na elektrodistributivnoj mreži, zbog čega je veliki broj građana, uglavnom sa seoskog područja, ostao bez struje. S obzirom da građani nisu mogli stupiti u kontakt sa uposlenima u ED, niti dobiti bilo kakvu informaciju o stanju na terenu, odmah nakon održane sjednice Štaba civilne zaštite Općinski načelnik Samir Kamenjaković, sa saradnicima, posjetio je Poslovnu jedinicu Elektrodistribucije u Živinicama gdje je razgovarao sa šefom Rizahom Džanićem u vezi problema informacija ED prema građanima Općine Živinice. Načelnik je istakao veliko nezadovoljstvo zbog takvog ponašanja prema građanima Općine Živinice, te istakao da je nedopustivo da nema nikakve informacije o stanju na terenu. Na sastanku je dogovoreno da će šef  Službe Civilne zaštite direktno obavještavati šefa Džanića o prijavama građana, te tražiti informacije o stanju na terenu.

S tim u vezi, pozivaju se svi građani Općine Živinice koji usljed navedenih vremenskih neprilika budu imali problema sa snabdijevanjem električnom energijom prijave Službi civilne zaštite Općine Živinice na broj tel: 035 774 496, nakon čega će se službeno prijaviti šefu Poslovne jedinice Elektrodistribucije u Živinicama.

Jedna od mjera je da se sve službe zaštite i spašavanja koje su formirane u okviru privatnih i javnih preduzeća na području Općine Živinice kao i ostala struktura civilne zaštite ukupnog sistema zaštite i spašavanja dovedu u stanje pripravnosti. Pofesionalna vatrogasna jedinica Općine Živinice i Vatrogasna jedinica RMU “Đurđevik”, sa kojom postoji sporazum o angažovanju u ovakvim prilikama, su također dovedene u stanje pripravnosti sa onim raspoloživim materijalno tehničkim sredstvima koje imaju kako bi mogli pravovremeno da intervenišu.

 

Obzirom da je proglašen crveni meteoalarm, mi smo odmah sazvali sjednicu Štaba civilne zaštite Općine Živinice u proširenom sastavu. Tražili smo da tu budu prisutni Komunalno preduzeće Živinice, da budu prisutni firme koje imaju ugovore sa civilnom zaštitom, dakle, da podignemo spremnost kada je u pitanju ovakva situacija koja može ostaviti velike posljedice. Dakle, vjetar u ovom trenutku može napraviti da imamo u naredna tri do četiri dana veće posljedice nego što imamo sad od samog vjetra. Iz tog razloga donijeli smo odluku da budemo u stalnom zasjedanju, obići ćemo sad nekoliko neuralgičnih tački koje su bitne, gdje bi moglo doći do izlijevanja. Imamo već prijave određenih građana kojima je skinut krov sa kuća, te prijavu da je u Ciljugama neko vrlo neodgovoran istresao neki materijal koji je napravio akumulaciju vode na taj teren. Naši inspektori će odmah izaći na teren kako bi se problem riješio. Ono što hoću da nagalasim ovdje kao jedan važan akcenat to je Elektrodistribucija. Zaista želim protestovati ispred Općine Živinice kao Načelnik prema Elektrodistribuciji. Ovo je nedopustivo, da naši građani koji su ostali bez električne energije da nemaju komunikaciju sa Elektrodistribucijom. Dakle, osim što naši građani nemaju komunikaciju, nema ni općinska struktura civilne zaštite. Iz tog razloga, mi smo odmah dogovorili jedan sastanak sa direktorom Elektrodistribucije, a ako je potrebno otići ćemo i u Sarajevo. Ovo je nedopustivo, naši građani plaćaju redovno električnu energiju i dužni su makar da imaju informaciju, o problemima sa strujom odnosno do kada neće biti struje, kako bi se mogli prilagoditi takvim uslovima. Nedopustivo je da nikakvog saopćenja iz Elektrodistribucije nema. Ja znam da su i oni u teškoj situaciji, da su nepredviđene okolnosti, ali ako ne mogu odraditi nešto mogu dati informaciju građanima. Ono što posebno još želim kazati, mi trebamo poslati jednu poruku edukacije stanovništva, da educiramo stanovništvo o ovakvim situacijama u kakvim smo se trenutno našli. Često kada je u pitanju šaljemo saopćenja sa sjednice Štaba o načinu i vrsti određenog problema koji imamo, međutim, moramo pojačati, kada je u pitanju preventivno djelovanje u ovakvim situacijama.”, rekao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

Ovdje naročito treba skrenuti pažnju ukoliko se zaista informacije FHMZ potvrde kao tačne, da vlasnici velikih farmi, ali i onih drugih manjih stočnih jedinki koji su neposredno uz korita rijeka, da izvrše organizacijske, tehničke, i druge pripreme da mogu na vrijeme izvršiti evakuaciju. Mi znamo za jednu takvu farmu na području šljunkare, odnosno u slivu rijeke Spreče i da se pri tome mogu obezbijediti dovoljne količine stočne hrane za nekakav boravak u dužem periodu. Vrlo je važno skrenuti građanima pažnju samo u slučaju velike nužde, ponavljam ukoliko se zaista desi da bude jak vjetar da reduciraju, odnosno da smanje, svoje kretanje na ulici, da izbjegavaju visoko drveće, visoke zgrade, trošne zgrade, da borave u svojim vlastitim domovima tamo im je najsigurnije, ukoliko, ponavljam još jednom da ne dramatiziramo apsolutno ništa nego skrećemo pažnju na jednu moguću ozbiljnost situacije iza koje stoji Federalni hidrometeorološki zavod.”, kazao je šef  Službe civilne zaštite Enver Jukić.

11122017_0_thumb.jpg11122017_2.jpg11122017_1.jpg11122017_4.jpg11122017_5.jpg11122017_0.jpg11122017_3.jpg

Kontakt

Općina Živinice
home iconUl. Alije Izetbegović br.28
      75270 Živinice
      Bosna i Hercegovina

phone-icon-43223 +387-35/743-301; 035/743-303,
fax-icon +387-35/772-125
url www.opcinazivinice.ba
Mail  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.