projekti-1

Info centar za mlade

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
INFORMACIJA
vijesti, oglasi, konkursi...
EDUKACIJA
trening, projekti, radionice...
ZAPOŠLJAVANJE
usluge, savjeti, pomoć, CV...
DOKUMENTI
zakon o mladima

savjet3

sms-provjera

facebook
Općina Živinice
na facebooku
tv zivinice
TV Živinice
lokalna televizija
zivinice.ba
Živinice.ba
nezavisni portal
logo-best
Best portal
Živinice

Javni poziv za učešće u „Programu razvoja poduzetništva i podršku osnivanja preduzeća (Start-up) na području Općine Živinice“

javni-pozivNačelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković danas je raspisao Javni poziv u kojem poziva mlade osobe sa područja Općine Živinice da podnesu prijavu za učešće u programu za razvoj poduzetništva i podršku osnivanju preduzeća.

Osnovni ciljevi Start-up programa su: unapređenje i promocija preduzetništva i preduzetničkog duha na području Općine Živinice, poboljšanje socioekonomske situacije na području Općine Živinice kroz registraciju novih preduzeća i stvaranje novih radnih mjesta, te jačanje poslovne infrastrukture i na bazi ostvarenih rezultata i iskustava stvaranje modela za buduću podršku novim poduzetnicima u poslovanju.

U okviru ovog javnog poziva podnosiocima prijava će biti na raspolaganju sljedeći paket podrške:
- Specijalistički višednevni trening program za preduzetnike;
- Bespovratna finansijska podrška za realizaciju do 15 najbolje ocijenjenih biznis planova;
- Mentorska podrška i praćenje tokom prve godine poslovanja.

Naime, u cilju podizanja životnog standarda i povećanja socijalne uključenosti ugroženih kategorija stanovništva Općinski načelnik Samir Kamenjaković pokrenuo je “Program razvoja poduzetništva i podršku osnivanja preduzeća (Start-up) na području Općine Živinice“.

Za potrebe realizacije navedenog Programa Općina Živinice je predvidjela sredstva u Budžetu za 2017. godinu u ukupnom iznosu od 100.000,00 KM i to na poziciji „Projekat – Samozapošljavanje mladih“.

Program je u potpunosti usklađen sa „Strategijom Integrisanog razvoja Općine Živinice 2017-2026“ koja za cilj ima stimulaciju ekonomskog razvoja i socijalne inkluzije na lokalnom nivou, te pružanje podrške socijalnom i privatnom sektoru kroz otvaranje novih radnih mjesta, povećanja prihoda te kreiranja povoljnijeg životnog i poslovnog ambijenta.

Okvirno je planirano da do 15 biznis planova bude podržano od strane Općine Živinice kroz dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava u pojedinačnom iznosu u zavisnosti od planirane djelatnosti i samog biznis plana. Bespovratna sredstva će se morati utrošiti isključivo za troškove registracije preduzeća, nabavku osnovnih sredstava i plaćanja obaveznih doprinosa i poreza.

Bespovratna sredstva podrške će biti dodijeljena najuspješnijim polaznicima na bazi kompetitivnog procesa odabira i stručne procjene izvodljivosti, kvaliteta i opravdanosti poslovnih ideja.

Općina Živinice će pružiti podršku i tehničku pomoć odabranim korisnicima koja će se dodjeljivati u okviru raspoloživih sredstava.

Izbor korisnika podrške po osnovu ovog javnog poziva će vršiti Komisija za odabir imenovana od strane Općinskog načelnika, uz učešće vanjskih kvalifikovanih stručnih članova.
Shodno tome, Komisija će odabrati do 15 najboljih poslovnih ideja koje će biti podržane kroz grant sredstva.

Tekst Javnog poziva, proces evaluacije i svi ostali potrebni obrasci svi zainteresovani mogu pogledati na oglasnoj ploči i šalter sali Općine Živinice, kao i na linku ispod.
http://www.opcinazivinice.org/novi/konkursi/1235-javni-poziv-za-ucesce-u-programu-razvoja-poduzetnistva-i-podrsku-osnivanja-preduzeca-start-up-na-podrucju-opcine-zivinice

Kontakt

Općina Živinice
home iconUl. Alije Izetbegović br.28
      75270 Živinice
      Bosna i Hercegovina

phone-icon-43223 +387-35/743-301; 035/743-303,
fax-icon +387-35/772-125
url www.opcinazivinice.ba
Mail  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.