projekti-1

Info centar za mlade

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
INFORMACIJA
vijesti, oglasi, konkursi...
EDUKACIJA
trening, projekti, radionice...
ZAPOŠLJAVANJE
usluge, savjeti, pomoć, CV...
DOKUMENTI
zakon o mladima

savjet3

sms-provjera

facebook
Općina Živinice
na facebooku
tv zivinice
TV Živinice
lokalna televizija
zivinice.ba
Živinice.ba
nezavisni portal
logo-best
Best portal
Živinice

Načelnik Kamenjaković održao sastanak sa federalnim poslanicima iz Općine Živinice

31082017Jučer je Općinski načelnik Samir Kamenjaković održao sastanak sa zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koji su izabrani sa područja Općine Živinice, Hasanom Muratovićem i Sanelom Razićem.

Tema prvog radno-konsultativnog sastanka bila je uspostavljanje bolje saradnje načelnika Općine Živinice i izabranih fedralnih poslanika naše općine, kako bi se stvorile zajedničke pretpostavke za bolje zastupanje interesa Općine Živinice na višim nivoima vlasti.

Poseban akcent na pomenutom sastanku načelnik Samir Kamenjaković je stavio na upućivanje Inicijative za izmjenu Zakona o termoelektranama.

Zajednički stav prisutnih poslanika Muratovića i Razića je da će podržati i uputiti navedenu Inicijativu za promjenu Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenih radom termolektrana, po kojem su Općina Živinice i Općina Lukavac oštećene za naknade koje im pripadaju.

Radi se o sredstvima ostvarenim po temelju ovog zakona koja se koriste namjenski za poboljšanje životnih uvjeta građana, a naročito za finansiranje projekata iz oblasti zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i sl., izgradnju komunalnih infrastrukturnih objekata, kao i gradnju objekata za poboljšanje zdravlja i kvaliteta života (vodovod, kanalizacija, centralno grijanje, lokalni putevi, mostovi, zdrastveni objekti i oprema i sl.), te finansiranje projekata za lokalni ekonomski razvoj.

S tim u vezi, dogovoreno je da u narednom periodu treba pojačati aktivnosti na realizaciji ove Inicijative, a u vezi sa tim načelnik Kamenjaković će upriličit zajednički sastanak sa načenikom Općine Lukavac i federlanim poslanicima iz Živinica i Lukavca kako bi našli kvalitetnija rješenja u vezi sa ovim problemom, te da zajedniči upute Inicijativu za izmjenu ovog zakona.

S druge strane, razgovaralo se i o veoma malim prihodima koji Općini Živinice dolaze sa viših nivoa vlasti, što je posljedica neravnopravne raspodjele sredstava sa viših nivoa vlasti.

S tim u vezi, razgovarli su o zakonima koji se donose na federalnom i državnom nivou, a koji imaju značajan uticaj na funkcionisanje lokalne zajednice.
Međutim prema mišljenju poslanika Hasana Muratovića aktuelna vlast na višim nivoima vlasti trenutno neće promjeniti niti jedan zakon koji se odnosi na funkcionisanje lokalne zajednice.

Također, federalni poslanici, Muratović i Razić, dali su punu podršku inicijativi Općinskog načelnika Samira Kamenjakovića za izmjenu statusa Općine u Grad Živinice.

31082017

Kontakt

Općina Živinice
home iconUl. Alije Izetbegović br.28
      75270 Živinice
      Bosna i Hercegovina

phone-icon-43223 +387-35/743-301; 035/743-303,
fax-icon +387-35/772-125
url www.opcinazivinice.ba
Mail  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.