projekti-1

Info centar za mlade

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
INFORMACIJA
vijesti, oglasi, konkursi...
EDUKACIJA
trening, projekti, radionice...
ZAPOŠLJAVANJE
usluge, savjeti, pomoć, CV...
DOKUMENTI
zakon o mladima

savjet3

sms-provjera

facebook
Općina Živinice
na facebooku
tv zivinice
TV Živinice
lokalna televizija
zivinice.ba
Živinice.ba
nezavisni portal
logo-best
Best portal
Živinice

Vatrogasci Vatrogasne jedinice dobili novu opremu

28.08.2017 2Općinski načelnik Samir Kamenjaković posjetio je Vatrogasnu jedinicu Živinice, a tom prilikom je uručio vatrogascima novu kolektivnu intervencijsku i ličnu zaštitnu opremu.

Naime, iz Budžeta Općine Živinice izdvojena su finansijska sredstva u iznosu od 12.366,90 KM za nabavku nove opreme Vatrogasnoj jedinici.

Riječ je o zaštitnoj opremi koja se odnosi na ličnu opremu (radne bluze i pantalone), zaštitna obuća (radna obuća koja se koristi tokom svakodnevnog rada), intervencijska odijela za zaštitu od toplote i drugih efekata prilikom gašenja, zatim kolektivna oprema kao što su čizme za požare niskog rastinja i šumske požare, metlanice koje se koriste tokom gašenja šumskih požara, zaštitne rukavice, odijelo za zaštitu prilikom gašenja požara i hemikalija.

Prema riječima načelnika Samira Kamenjakovića, Općina Živinice kao osnivač Vatrogasne jednice je dužna obezbijediti sigurnost građanima u toku elementarnih nepogoda i požara, a također i da obezbijedi dobre uslove za rad Vatrogasnoj jedinici kako bi vatrogasci bili potpuno opremljeni i spremni izvršavali svoje zadatke, te nesmetano pružali svoje usluge građanima.

S obzirom na to da Vatrogasna jedinica nije kadrovski u potpunosti osposobljena, Općinski načelnik je istakao da je potrebno obezbijediti uslove da početkom sledeće godine Vatrogasna jednica primi četiri do pet vatrogasaca kako bi imali potpunu Vatrogasnu jedinicu.

“Mi smo svi svjedoci da Profesionalna vatrogasna jedinica u Općini Živinice je vrlo mlada, kadrovski i materijalno-tehnički smo skromno bili opremljen dosad. Danas smo dobili značajnu opremu koja će pomoći nama na intervenicijama prilikom gašenja i prije svega u zaštiti vatrogasaca jer ovaj posao je zaista težak u jednu ruku, u drugu ruku i opasan tako da stepen povreda će se smanjiti na manji nivo. Mislimo da dobijanjem ove opreme i druge tehničke opreme za koju se nadamo, koja će u pogledu gašenja biti potrebna, da će se stepen zaštite od požara na nivou Općine znatno promijeniti i smatramo da je ovo odlična osnova da se na temelju i ovakve Profesionalne jedinice razvija sistem zaštite na nivou Općine. ” rekao je Zijad Puzić, komandir Vatrogasne jedinice Živinice.

“Općina Živinice kao osnivač Vatrogasne jedinice je dužna obezbijediti sigurnost građanima kada su u pitanju određene elementarne nepogode, između ostalog i požar. Ali smo također dužni obezbijediti i sigurnost našim vatrogascima da sigurno i nesmetano mogu pomoći našim građanima kod takvih dešavanja. Sredstva iz Budžeta smo obezbijedili da kupimo punu opremu, dakle vatrogasci će biti potpuno opremljeni, imat će kompletnu ličnu zaštitu ali i kolektivni dio zaštite smo uspjeli obezbijediti. Međutim, na ovome ne smijemo stati. Znači, obezbijedili smo ličnu zaštitu da vatrogasci mogu nesmetano prići rješavanju kod stanja požara, međutim mi moramo nastaviti dalje i potpuno osposobiti našu vatrogasnu jedinicu. Trebam naglasiti da naša vatrogasna jedinica nije ni kadrovski u potpunosti osposobljena. Mi moramo početkom sledeće godine obezbijediti uslove da primimo četiri do pet vatrogasaca tako da bi imali potpunu vatrogasnu jedinicu. Trenutno imamo pomoć od strane vatrogasne jedinice RMU Đurđevik, međutim oni su najavili da će povući svoju vatrogasnu jednicu u krug Rudnika i to nam je signal da u potpunosti opremimo našu vatrogasnu jedinicu. Osim toga, rekli smo da ćemo u budućnosti obezbijediti i dodatna tehnička sredstva. Ja se nadam da ćemo uspjeti obezbijediti i vozilo koje bi upotpunilo vatrogasnu jedinicu kako bi mogli što kvalitetnije pružati usluge našim građanima.” rekao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

28.08.2017_2_thumb.jpg28.08.2017_3.jpg28.08.2017_0.jpg28.08.2017_6.jpg28.08.2017_5.jpg28.08.2017_7.jpg28.08.2017_1.jpg28.08.2017_2.jpg28.08.2017_4.jpg28.08.2017.jpg28.08.2017_8.jpg

Kontakt

Općina Živinice
home iconUl. Alije Izetbegović br.28
      75270 Živinice
      Bosna i Hercegovina

phone-icon-43223 +387-35/743-301; 035/743-303,
fax-icon +387-35/772-125
url www.opcinazivinice.ba
Mail  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.