projekti-1

Info centar za mlade

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
INFORMACIJA
vijesti, oglasi, konkursi...
EDUKACIJA
trening, projekti, radionice...
ZAPOŠLJAVANJE
usluge, savjeti, pomoć, CV...
DOKUMENTI
zakon o mladima

savjet3

sms-provjera

facebook
Općina Živinice
na facebooku
tv zivinice
TV Živinice
lokalna televizija
zivinice.ba
Živinice.ba
nezavisni portal
logo-best
Best portal
Živinice

Održan sastanak sa ministrom Ministarstva za rad i socijalnu politiku TK

10072017 0Općinski načelnik Samir Kamenjaković održao je sastanak sa ministrom Ministarstva za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona Zoranom Jovanovićem i direktorom JU Centar za socijalni rad Hajrudinom Aljićem.

U maju ove godine ministar Jovanović je organizovao sastanak foruma direktora centara za socijalni rad TK, te je na tom sastanku dogovorena posjeta Ministra općinama sa područja TK, kao i Gradu Tuzli, kako bi se zajednički radilo na poboljšanju funkcionisanja centara i unapređenju socijalne zaštite u Tuzlanskom kantonu.

Na sastanku se razgovaralo o stanju u kojem se nalazi Centar za socijalni rad Živinice, kao i o aktuelnoj problematici funkcionisanja Centra, a to je materijalno - tehnička i kadrovska opremljenost Centra.

”Pošto su osnivači Centara za socijalni rad Općine i Grad Tuzla mi kao nadležno Ministarstvo koordiniramo u radu Centara i osnivača i evo na našu sreću i zadovoljstvo u ove prethodne tri Općine koje smo posjetili, uspjeli smo riješiti neke probleme sa kojima su se susretali Centri za socijalni rad a danas ovdje vidimo iz izlaganja direktora da nema nekih posebnih problema osim materijalno - tehničke i kadrovske opremljenosti Centra, popune radnih mjesta ali eto i to smo dogovorili u ovom momentu i nadamo se da ćemo to uspjeti završiti do kraja jer smo svjedoci sve većeg broja povećanja građana u stanju socijalne potrebe a sva socijalna davanja idu preko Centara za socijalni rad prema Ministarstvu i Vladi TK. Kada se radi o donacijama, smatram da bi bilo lakše i jeftinije da se svaka donacija koristi u onu svrhu u koju je dobijena što prije i što brže.” rekao je ministar Ministarstva za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona Zoran Jovanović.
Također, na sastanku je usaglašeno da su navedeni problemi svedeni na minimum i da Ministarstvo ima dobru saradnju sa Općinom i Centrom, te da će ta saradnja, u cilju što boljeg pružanja usluga korisnicima socijalne zaštite, u budućnosti biti još kvalitetnija.

“Mi ćemo nastojati da, kao i dosad, putem donacija i zapošljavanja poboljšamo rad Centra, nadam se da ćemo u narednom peirodu imati podršku Općinskog vijeća kada je u pitanju zapošljavanje novih uposlenika, s tim da nam tu mora dati saglasnost Općinsko vijeće jer definitivno postoji taj problem. Općina je u proteklom periodu dala novi objekat koji je u malo boljim uslovima od prethodnog. Donacija je isto tako bila vezana za materijalno - tehnička sredstva, u pitanju su računari, oprema i drugo.“ rekao je Said Čerkezović, šef Službe za opću upravu i društvene djelatnosti.

“Ovdje smo iznijeli svu problematiku koja se tiče Centra za socijalni rad, ne samo u Živinicama nego i na čitavom Kantonu a to je materijalna davanja i drugi problemi sa kojima se Centar susreće. Ja ovom prilikom želim da istaknem da imamo korektnu saradnju kako sa Ministarstvom tako i sa Općinom. Zahvaljujem se Ministru i Načelniku na razumijevanju. Također, govorili smo i o drugoj problematici, nama su potrebna određena sredstva koja su Ministar i Načelnik obećali obezbijediti preko Vlade Tuzlanskog kantona, odnosno jednim dijelom iz budžeta Općine tako da im se ovim putem zahvaljujem. Tražili smo sredstva za plaćanje poreza i carine jer smo dobili donaciju - auto od Njemačke vladine organizacije, te su nam sredstva neophopdna. Trebamo to brzo realizovati, međutim mi nemamo tih sredstava ali imamo obećanja da će ona biti ubrzo obezbijeđena. Centar za socijalni rad Živinice ima raznih kategorija korisnika, više od polovine stanovništva Općine Živinice koristi usluge sredstva Centra za socijalni rad a to je oko 30.000, od porodičnih problema, starateljstva do materijalnih davanja.
Imamo trinaest uposlenih, od toga samo tri socijalna radnika što znači da imamo problem kadrovske popunjenosti Centra.” rekao je Hajrudin Aljić, direktor Centra za socijalni rad Živinice.

10072017_0_thumb.jpg10072017_1.jpg10072017_0.jpg10072017_2.jpg

Kontakt

Općina Živinice
home iconUl. Alije Izetbegović br.28
      75270 Živinice
      Bosna i Hercegovina

phone-icon-43223 +387-35/743-301; 035/743-303,
fax-icon +387-35/772-125
url www.opcinazivinice.ba
Mail  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.