projekti-1

Info centar za mlade

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
INFORMACIJA
vijesti, oglasi, konkursi...
EDUKACIJA
trening, projekti, radionice...
ZAPOŠLJAVANJE
usluge, savjeti, pomoć, CV...
DOKUMENTI
zakon o mladima

savjet3

sms-provjera

facebook
Općina Živinice
na facebooku
tv zivinice
TV Živinice
lokalna televizija
zivinice.ba
Živinice.ba
nezavisni portal
logo-best
Best portal
Živinice

Ljetno održavanje puteva u Općini Živinice

22.06.2017Općina Živinice nedavno je počela izvoditi radove u sklopu programa "Ljetno održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva na području Općine Živinice u 2017. godini", gdje se vrši sanacija udarnih rupa i većih oštećenja na putevima u Općini Živinice.

Planirana sredstva za ljetno održavanje puteva u budžetu Općine Živinice za 2017. godinu iznose negdje oko 400.000,00 KM. Na osnovu planiranih sredstva napravljen je Program održavanja puteva, koji prema podacima sa terena nije bio realan.

S tim u vezi, Općinski načelnik Samir Kamenjaković imenovao je novog nadzornog organa koji je obišao sve puteve na području Općine Živinice i na osnovu toga će biti predložen novi Plan održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva na području Općine Živinice u 2017. godini. 

Načelnik Kamenjaković ističe kako Općina Živinice u svom Budžetu nema veliku svotu novca za ove namjene, ali da su dužni što kvalitetnije, korektnije i pravednije taj novac usmjeriti tamo gdje je najpotrebnije.

Također, Načelnik je naložio da se uradi pregled svih puteva na području Općine Živinice, koji su rađeni u posljednje dvije godine, odnosno onih koji su još pod garancijom. Svi putevi koji ne budu bili urađeni onako kako je je propisano u ugovoru, i kao takvi su već uništeni i oštećeni, neće biti prihvaćeni kao završeni i izvođači radova će morati ponovo raditi kako bi otklonili uočene nedostatke.

“Mi smo imali jedan plan sanacije uništenih asfaltiranih i makadamskih puteva, međutim, na terenu smo vidjeli da program koji je napravljen za ljetno održavanje puteva nije baš kvalitetno i adekvatno urađen. Imenovao sam novog nadzornog organa, Ekrema Abadžića, koji je službeno obišao kompletnu teritoriju Općine Živinice i utvrdio gdje zaista postoje oštećenja. Pravljenje novog programa održavanja predstavlja, prije svega, sugestiju građana. Mi smo i po komentarima na društvenim mrežama i u kontaktu sa predstavnicima Mjesnih zajednica utvrdili stvarno i faktičko stanje na terenu i na osnovu toga pravimo program ljetnog održavanja. On će biti malo drugačiji nego da sada. Ja prvo tražim kod asfaltiranje puteva koji budu rađeni u narednom periodu da debljina asfalta mora biti onakava kakva je u ugovoru. Imamo puteve napravljene prije godinu dana koji su već propali i uništeni i mi moramo ponovo vršiti sanaciju takvih puteva. U vezi sa tim, donio sam odluku da se pregledaju svi putevi koji su rađeni u zadnje dvije godine, jer po ugovoru sa izvođačima radova postoji garancija od 2 godine. Tako da ćemo pregledati sve puteve koji su pod garancijom i oni koji su uništeni, jer nisu kvalitetno urađeni, tražit ćemo od izvođača radova da to poprave. Time želimo dati jasnu poruku kakvu politiku ćemo voditi u budućnosti, a to je da moraju raditi kvalitetno. Ono što stoji u ugovoru apsolutno se mora i izvršiti. Ne smijemo dozvoliti da građani budu ugroženi, i da se novac iz Budžeta troši za posao koji se ne uradi kvalitetno. U tom dijelu ćemo istrajati i ukoliko bude problema sa izvođačima radova ići ćemo sa tužbama.“, rekao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

Po programu koji je do sada bio bile su uvrštene i planirane sanacije dijelova puteva koji će se po nekom drugom programu uskoro asfatirati. Naime, rađene su sanacije dijelova puteva koji će se za nekih 20 do 30 dana u cjelosti asfaltirati. Ti putevi, prema riječima načelnika Kamenjakovića, se neće sanirati, iako su do sada planirani u programu ljetnog održavanja. Time će se uštediti novac koji će biti upotrebljen za sanaciju puteva koji nisu u programu ljetnog održavanja.

„Dio puta koji se treba sanirati neće ući u ljetno održavanje puteva jer će za nekih 20 dana doći do realizacije asfaliranja puta i time će se uštediti novac koji će se prebaciti za sanaciju dijelova nekategorisanih puteva koji se ne nalaze u programu ljetnog održavanja, a kojih imamo jako puno uništenih i oštećenih. Želim odgovornost svih izvođača radova, a posebno nadzornih organa Općine Živinice. Ovaj program ljetnog održavanja radit ćemo transparentno i biti u kontaktu sa građanima kako bi što kvalitetnije imali uređeno ljetno održavanje puteva. Pozivam građane da ukoliko imaju bilo kakve primjedbe da to prijave meni ( Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ) ili novom nadzornom organu Ekremu Abadžiću ( Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ) , mi stojimo na usluzi građanima.“, istakao je načelnik Kamenjaković.

Radove izvode firme d.o.o.“SE - Sarajka” Živinice i d.o.o.“HIH” Živinice.

Prednost u održavanju cesta, dat će se lokalnim cestama na kojima se odvija redovni linijski autobuski saobraćaj te gradskim i prigradskim ulicama.

 

22.06.2017

Kontakt

Općina Živinice
home iconUl. Alije Izetbegović br.28
      75270 Živinice
      Bosna i Hercegovina

phone-icon-43223 +387-35/743-301; 035/743-303,
fax-icon +387-35/772-125
url www.opcinazivinice.ba
Mail  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.