projekti-1

Info centar za mlade

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
INFORMACIJA
vijesti, oglasi, konkursi...
EDUKACIJA
trening, projekti, radionice...
ZAPOŠLJAVANJE
usluge, savjeti, pomoć, CV...
DOKUMENTI
zakon o mladima

savjet3

sms-provjera

facebook
Općina Živinice
na facebooku
tv zivinice
TV Živinice
lokalna televizija
zivinice.ba
Živinice.ba
nezavisni portal
logo-best
Best portal
Živinice

Akcija “STOP NASILJU NAD ŽENAMA”

stop nasilju nad zenamaU povodu 8. marta - Međunarodnog dana žena Komisija za ravnopravnost spolova Općinskog vijeća Živinice zajedno sa Općinskim načelnikom Samirom Kamenjakovićem pokrenula je akciju “Stop nasilju nad ženama” u cilju podizanja svijesti javnosti o važnosti žene u društvu i problemu nasilja nad ženama.

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedninjenih naroda od 17. decembra 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. novembra 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

U borbi protiv nasilja nad ženama presudno je kažnjavanje počinitelja, ali i pružanje zaštite žrtvama, kako bi mogle početi u potpunosti živjeti bez straha i nasilja.

Svaka druga žena u Bosni i Hercegovini nakon 15. godine doživjela je neki oblik nasilja, pokazuju istraživanja. Izvršioci nasilja nad ženama, prema tim istraživanjima, najčešće su intimni partneri ili članovi porodice, a psihološko nasilje u našem društvu najzastupljeniji je oblik nasilja.

Nasilje nad ženama događa se u raznim aspektim i ono je najrašireniji oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava. Žene se nerado odlučuju prijaviti nasilnika, najčešće zbog straha od izazivanja nasilnika i uzrokovanja još težeg nasilja, ekonomske ovisnosti, niske razine samopouzdanja, mišljenja kako joj ionako nitko ne može pomoći.

UN navodi kako je polovica svih ubijenih žena stradalo od ruke svojih sadašnjih ili bivših partnera. Takve bi brojke trebalo češće iznositi u javnost zbog pobuđivanja svijesti u javnosti kako je svaki oblik nasilja neprihvatljiv i treba ga prijaviti.

Nasilje nad ženama ima nesagledive posljedice na zdravo funkcioniranje društva. Najpogubnije su posljedice u stvaranju međugeneracijskog prijenosa nasilničkog ponašanja gdje čitave obitelji generacijama žive u nasilju, žrtva postaje počinitelj, a dijete uči negativne obrasce ponašanja.

Načelnik Kamenjaković je istakao da akcijom “Stop nasilju nad ženama” žele se podsjetititi sve institucije koje se bave zaštitom prava žena da postoje zakoni i propisi koje treba poštovati i time zaštiti prava žena.

“Smatrao sam važnim da Komisiju za jednakopravnost spolova postavimo na mjesto gdje pripada. Da ukažemo pažnju na ovaj dan, 8. Mart, prema našim ženama, majkama, sestrama. Smatram da ovaj dan treba da bude svaki dan, 365 dana, jer kroz istoriju, moral i vjeru žena ili majka je istaknuta na prvom mjestu. I mi isto tako trebamo dati veću pažnju ženama, ali ne samo na ovaj dan. Mi smo danas napravili jednu akciju “Stop nasilju nad ženama” da podsjetimo određene institucije koje se bave zaštitom prava žena jer mi imamo jako puno zakona, propisa, povelje ujedinjenih nacija koje se ne poštivaju. Dakle, ovdje želimo ukazati na podizanje svijesti i savjesti ljudi o važnosti žene u porodici i društvu. Ovom prilikom bih se zahvalio komisiji za jednakopravnost spolova koja je iznad svojih mogućnosti našla vremena da po kišnom danu izađe i podijeli našim ženama, sugrađankama ruže i letke. Ovu priliku želim iskoristiti da svim ženama Općine Živinice i cijele Bosne i Hercegovine čestitam 8. mart i da im 8. mart bude 365 dana.” rekao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.

Predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova Naza Aljić ovom prilikom je poručila još jednom svim ženama u Općini Živinice da niko ne može da ih tuče i maltretira i da odmah prijave nasilje.

”Želim svim ženama Općine Živinice da čestitam 8. mart. Akciju “Stop nasilju nad ženama”, pokrenuli smo zajedni sa Načelnikom Samirom Kamenjakovićem. Komisija traje već 18 godina, međutim, nije da sada imala efekta i pristupa Općinskom načelniku. Danas ćemo u povodu 8.marta podijeliti letke i ruže da bi se na Općini Živinice što više žena uključilo u akciju “Stop nasilju nad ženama”, nad majkom, sestrom, svojom djevojčicom. I pred nama postoji budućnost, nama treba pomoć i pozivam sve žene da se udruže.Ovom prilikom zahvaljujem se Općinskom načelniku koji je lično od sebe, a ne iz budžeta, donirao karanfile da podijelimo, a žena koja bude danas sretna na Općini Živinice dobit će karanfil od našeg Načelnika Samira Kamenjakovića, koji jako podržava Komisiju za ravnopravnost spolova. Ja kao predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova uz pomoć članova Komisije nastavit ću sa radom i daljim aktivnostima za poboljšanje statusa žene u našem društvu.” rekla je Naza Aljić, predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova Općine Živnice.


Nasilje nad ženama je problem svih nas naša je obaveza da preventivno djelujemo i da se usmjerimo prema mladim generacijama kako bi nasilje učinili društveno neprihvatljivim ponašanjem. I vi možete zaustaviti nasilje, nemojte ga podupirati šutnjom.

stop_nasilju_nad_zenama_thumb.jpgstop_nasilju_nad_zenama.jpgstop_nasilju.jpg08032017_2.jpg08032017_4.jpg08032017_1.jpg08032017_9.jpg08032017_6.jpg08032017_3.jpg

Kontakt

Općina Živinice
home iconUl. Alije Izetbegović br.28
      75270 Živinice
      Bosna i Hercegovina

phone-icon-43223 +387-35/743-301; 035/743-303,
fax-icon +387-35/772-125
url www.opcinazivinice.ba
Mail  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.